Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Social Lemons #37
0:00
-8:43

Social Lemons #37

Când viața ne dă lămâi, cel puțin să le alegem pe alea bune.

Ce mai fac Gen Z?

Companiile au început să-i analizeze pe cei din Gen Z, să înțeleagă ce vor, ce comportamente de consum au, ce dorințe sau așteptări au din partea brandurilor. Chiar și Spotify și-a dedicat raportul Culture Next Trends celor din generația Z și milenialilor. Studiul a fost implementat în 11 piețe: Australia, Brazilia, Canada, SUA, Indonezia, Marea Britanie, Germania, India, Italia, Spania, Mexic și s-a desfășurat în etape - la sfârșitul anului 2019 și în lunile iulie-august 2020. Vă las câteva idei din raport:

  • Întrebați ce-i interesează la branduri, 93% din Gen Z și mileniali au ales „purpose” (intenție, un scop defini) în detrimentul „implicării în politică”

  • 1 din 3 respondenți cu vârsta de 17 ani și mai puțin au spus că ar putea să nu se înscrie la vreo universitate, preferând să-și deschidă un business

  • 65% dintre Gen Z spun că planifică sau sunt deja proprii șefi

  • În iulie, peste 50% dintre respondenții Gen Z au spus că pandemia i-a inspirat să-și lanseze o afacere

  • 73% dintre Gen Z și mileniali spun că folosesc audio pentru a face față stresului și anxietății

  • 80% consideră că serviciile de streaming de muzică le oferă o poartă către alte culturi. Peste 60% dintre utilizatorii de Spotify spun că au descoperit artiști din alte țări

  • 64% dintre tinerii din întreaga lume spun că-și înțeleg mai bine părinții după ce le ascultă muzica preferată

  • 78% dintre părinți consideră că muzica e o modalitate prin care se pot conecta cu cei mici

Back to home life

Potrivit Pinterest, luna septembrie este perioada în care oamenii își reevaluează obiectivele principale și își propun să se concentreze în ultimele luni ale anului pe lucrurile sau scopurile importante. 2020 e diferit totuși. Platforma care are în acest moment mai mulți utilizatori decât Twitter sau Snapchat (416 mln de utilizatori lunari), a ajuns la concluzia că în acest septembrie, oamenii au preferat să reflecte asupra dezvoltării personale și sănătății mintale. În mod special, căutările pentru „pozitivism” au crescut ca niciodată, cu 64%. Scopurile de viață și planurile de călătorii au fost înlocuite cu proiecte personale - fie că e vorba de îmbunătățiri în casă sau pentru propria persoană. Pinterest a mai descoperit că Gen Z, bărbații și milenialii sunt cele trei audiențe care deschid tot mai des platforma.

Consumatorul din viitorul normal

Cum va arăta economia post-pandemie vom vedea abia la anul. Acum însă începem deja să vedem formarea unor noi comportamente ale consumatorilor, care sunt aici să rămână. Printre ele:

  • Casa devine oficiul central, adică locul unde muncim, mâncăm sau ne petrecem vacanțele și timpul liber

  • Valorile, disponibilitatea și comoditatea devin noile mize

  • Totul devine digital

  • Dorința de evadare și confort pe lângă casă, cum ar fi gătitul sau grădinăritul

  • Alegerea brandurilor care fac bine nu doar pentru consumatori, dar și pentru proprii angajați sau comunitatea din care fac parte

Noi așteptări din partea consumatorilor

Și Google a analizat comportamentul consumatorilor după lucrurile pe care le caută în ultima perioadă. Astfel, a identificat patru teme majore:

  • Consumatorii impulsionează afacerile să inoveze. În ultimele luni, au crescut căutările pentru aplicații, coduri QR sau alternative virtuale 

  • Așteptările consumatorilor devin nișate, fiind în căutare de coduri de promoții sau având nevoie de livrări speciale.

  • Consumatorii au nevoie de informații live, cum ar fi să știe de magazine sau saloane de manichiură de lângă ei sau să afle ce ore sunt mai potrivite pentru a face cumpărături

  • Consumatorii determină schimbările de cerere. Au crescut căutările pentru produse super specifice, cum ar fi electronice pentru copii, paturi și jucării pentru câini. În Turcia, de exemplu, tot mai mulți oameni caută yoga pentru începători, iar italienii au nevoie de roboți care să le facă curat.

Un an greu și pentru emojis

E și firesc, doar au fost făcute după chipul și asemănarea noastră. Noile emoji pentru anul 2021 au fost lansate într-un pachet restrâns, urmând ca restul să fie prezentate în 2022. Până atunci, ne vom mulțumi cu 210 opțiuni pentru nuanța tenului și șapte emojis noi, printre care o inimă bandajată și o față cu ochi în spirală. Ochii spiralați înseamnă amețeală sau o stare de copleșeală pentru a menține controlul asupra propriilor acțiuni. Exact cum ne-a făcut 2020 să ne simțim. Să știi însă că emojis nu sunt create de Apple, Google sau alt jucător din tech. Sunt administrate de un grup de voluntari, numit The Unicode Consortium. Și apropo, oricine poate propune noi emojis.

Ce ar trebui să înțelegem din deal-ul TikTok din SUA?

Pare că se lasă praful pe saga TikTok și lupta de achiziție a companiei pe teritoriul SUA. Avem și un câștigător - dezvoltatorul de software, Oracle. Ca fapt divers, președintele companiei, Larry Ellison, cel de-al șaptelea cel mai bogat om din lume, dar și un susținător public al lui Donald Trump. Potrivit noului acord aprobat de Trump, Oracle primește 12.5% și Walmart (retailer din SUA) - 7.5% din noua companie bazată în SUA, denumită TikTok Global. Compania mamă din China, ByteDance rămâne cu 80%. Acordul însă pare că nu abordează subiectul de la care a pornit toată povestea - securitatea datelor la care are acces aplicația. Mai mult, presa din China relatează că autoritățile nu sunt mulțumite de această înțelegere și există în continuare posibilitatea ca aplicația să fie sustrasă din magazinele de app din SUA pe 27 septembrie. Sper că aveți popcorn suficient, căci vom avea nevoie pentru a înțelege dedesubturile poveștii.

Schimbarea la față

Am înțeles că noul design de la Facebook a ajuns deja la fiecare. Dacă v-ați speriat și nu vă place, să știți că „it grows on you”, după câteva săptămâni. Veți și uita cum arăta versiunea veche. Un nou design de platformă a lansat și LinkedIn. Platforma pentru profesioniști a ales să folosească o paletă de culori calde și a incorporate forme mai rotunde, pentru o tonalitate mai prietenoasă. În plus, a fost adăugat mai mult spațiu alb și s-a redus nuanța de albastru a LinkedIn, pentru a pune mai puțin focus pe platformă și mai mult pe membri.

Aceste schimbări de design mi-au adus aminte de episodul cu Ian Spalter din seria Abstract: The Art of Design de pe Netflix. Ian a fost cel care a lucrat pe redesign-ul logo-ului Instagram. Ca fapt divers, echipa sa a lucrat câteva luni bune la acel design.

Zece ani de Instagram

Instagram ne-a schimbat cel puțin în modul în care descoperim lumea și vedem estetica lucrurilor care ne înconjoară. Nu ne-am îndrăgostit de această platformă pentru că ne place să ne uităm la noi, dar pentru că ne place să ne uităm la telefoanele noastre. Instagram, care a fost dezvoltat din start pentru telefon, a fost prima platformă care a recunoscut că, în noul secol, cea mai importantă relație a noastră va fi cu telefonul.  

Freelance Forward

Piața muncii s-a schimbat odată cu pandemia. Un raport al platformei Upwork arată că freelancer-ii au parte de cea mai ușoară perioadă pentru găsirea de noi oportunități. Motivul ar fi că sunt adaptați deja la munca remote și au un portofoliu de abilități mai diversificat și personalizat. 54% dintre freelanceri spun că abilitățile de comunicare și interpersonale sunt foarte importante în munca lor, iar 47% consideră importante și competențele de business. Studiul arată că jumătate din Gen Z aflați în câmpul muncii anul trecut au fost de fapt freelanceri, iar mai mult de o treime au început odată cu pandemia. O pătrime din freelanceri este în categoria de vârstă de 55+ și se implică mai mult în proiecte punctuale.

Iar dacă freelancingul sau oportunitățile extra job îți fac cu ochiul, îți recomand un episod din podcastul Side Hustle care îți dă câteva recomandări despre cum ai putea să o faci atunci când nu ai mult timp la dispoziție. Mi-a plăcut recomandarea să uiți de listele de to-do cu 8-10 sarcini și să te limitezi la câte o sarcină importantă pe zi. Așa nu te vei pierde în zeci de sarcini minore și-ți vei păstra concentrarea pentru sarcina care contează.

Idei despre creativitate

Cum va arăta creativitatea post-Covid-19? Cum ți-ai găsit vocea când erai un tânăr creativ? Este posibil ca activismul să încetinească unele cauze, în loc să determine progresul? Sunt câteva întrebări puse invitaților din cadrul LIONS Live din iunie. Deoarece multe întrebări au rămas fără răspuns în timpul evenimentului, Cannes Lions a decis să facă un parteneriat cu WeTransfer și să afle răspunsuri despre creativitate din partea invitaților, care au povestit cum stă treaba cu activismul de brand, schimbările din industrie, talentele tinere sau încrederea în propria creativitate.

7 lecții de marketing de la Ryan Reynolds

Pe Ryan Reynolds îl poți ști mai degrabă din Deadpool, decât din filmul The Proposal. E momentul însă să-l cunoaștem și din perspectiva de marketer. Îți recomand să-i urmărești spoturile pentru Aviation Gin și campaniile pentru Mint Mobile, mai ales că sunt scrise chiar de el. Într-o discuție pentru Brandweek, Ryan a detaliat 7 lecții de marketing de care ar trebui să ținem cont:

  • Mai puțină birocrație permite mai multă creativitate

  • Pentru a fi un bun marketer, fii întâi un consumator

  • Autenticitatea triumfă mereu

  • Viteza este bună și ea

  • Contează să fii responsabil

  • Statutul de celebritate nu reprezintă un lucru important în viață

  • Consumatorii au obosit de endorser-i

Lămâi publicitare

În ediția de azi, vă propun un spot despre supraviețuire de la Facebook, ce face parte din demersul platformei de a susține business-urile mici. Spotul spune povestea unui pub irlandez din Manhattan, iar mai jos vă las să o descoperiți.

Îți mulțumesc că ai citit până aici!

Să știi că orice like, share, un nou abonat sau mesaj care vine din partea ta mă face să continui și să fiu prezentă în inbox-ul tău în zilele de vineri (sau joi).

Dacă citești pentru prima dată acest newsletter, abonează-te mai jos. 

0 Comments
Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Weekly lemonade with fresh squeezed information on the creative industry.
Listen on
Substack App
RSS Feed
Appears in episode
Lemons
Recent Episodes