Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Social Lemons #49
0:00
-8:17

Social Lemons #49

2021 resolutions / Sursa: Dima Badawl

Un an creativ

Acum ceva vreme discutam cu o persoană și la un moment dat i-am spus că mă consider o persoană creativă. I-am observat imediat crisparea, fapt ce m-a făcut să-i explic prin exemple, timp de vreo 20 de minute, de ce creativitatea nu înseamnă dezorganizare, haos, acuarele pe pereți sau ignorarea regulilor. Asociem mai mult creativitatea cu talentul de a picta decât cu posibilitatea de a face un nou vaccin. Uităm că primii morcovi erau mov, iar dacă omul nu ar fi avut creativitate și curiozitatea de a le „domestici” și înmulți pentru propriile nevoi, nu ne-am mai bucura de portocaliul din farfurie. În același timp, am fi mers și azi la bancă pentru a face transferuri dintr-un cont în altul dacă oamenii creativi din industriile financiară și IT nu și-ar fi unit ideile pentru ca noi să facem plăți de pe telefon, în timp ce suntem în Uber. În definitiv, creativitatea ne-a ajutat să supraviețuim ca specie.

Bine te-am regăsit în 2021 și îți doresc să folosești creativitatea cât mai mult în următoarele 12 luni. Eu mi-am propus să ți-o stimulez prin edițiile Social Lemons.

Trust issues

În vremuri tulburi și instabile, încrederea ține societatea împreună. Nu a fost și cazul nostru în ultimul an. Potrivit Barometrului Încrederii pentru 2021 lansat de Edelman, încrederea oamenilor în instituții - guvern, business, ONG-uri și media - s-a erodat și mai mult comparativ cu anul 2019, din cauza pandemiei COVID-19, protestelor globale împotriva nedreptății rasiale, dar și în mesajele înșelătoare venite din partea liderilor politici și jurnaliștilor. Lipsa de încredere tot mai acută în aceste instituții este cauza pentru care doar 1 din 3 persoane este gata să se vaccineze cât de curând. 

În această situație, încrederea a devenit locală. Companiile comerciale au devenit cele mai de încredere instituții, cu o creștere de 2 puncte comparativ față de anul trecut. 76% dintre respondenți spun că au încredere în angajatorii lor. Mai exact, „angajatorul meu”, „CEO-ul companiei mele” și chiar „newsletter-ul companiei mele” sunt mult mai de încredere decât mass-media, în opinia celor 33,000 de respondenți din 28 de țări. Business-urile au fost unicele instituții considerate atât competente, cât și etice. O cauză ar fi răspunsul rapid privind distribuirea vaccinurilor, dar și adaptarea la noile condiții de muncă. Prin comparație, publicul consideră că ONG-urile sunt etice, dar mai puțin competente, iar guvernele și presa nu sunt nici etice, nici competente.

Viitorul presei

Chiar dacă majoritatea publicului nu mai are încredere în mass-media, jurnaliștii și directorii canalelor de presă (53%) au încredere în viitorul jurnalismului. Potrivit unui studiu al tendințelor media pentru următorul an, realizat de Reuters Institute și Universitatea Oxford, 68% dintre reprezentanții presei cred că dezinformările și fake news-urile vor duce de fapt la o consolidare a jurnalismului. În același timp, dacă anul 2020 a fost unul al newsletterelor, în următoarea perioadă vom vedea un recul datorat oboselii abonaților să le citească pe toate. O altă previziune pentru următorul an ține de abonamentele digitale, la care vor apela tot mai multe publicații. 2021 se prevede a fi anul în care vom ne vom despărți de serviciile online „gratuite”, iar acest lucru va însemna acces în spații și platforme „ad-free”, unde nevoile consumatorilor vor avea întâietate. Alte previziuni: AI-ul va deveni „următorul hit” în presă; podcasturile vor crește în continuare, dar se vor dezvolta și spre o variantă video; platformele de social media se vor apropia de reglementare și vor începe să plătească publisherii pentru conținut; publisherii își vor dezvolta partea de e-commerce, lansând produse branduite.

Tranziția spre noul normal

2021 va fi un an al tranziției, spune cei de la McKinsey într-o analiză a tendințelor pentru următoarele luni:

  • „Ne vom răzbuna prin shopping”, în special prin cel online, dar asta după ce ne vom redobândi încrederea în economie.

  • Vom reveni la călătoriile din plăcere, dar nu la cele de business

  • Plato spunea că necesitatea e mama inovației, iar pandemia ne-a ajutat să devenim mai inventivi. Astfel, va apărea o nouă generație de antreprenori

  • În același timp, vom resimți cu toții mahmureala economică în care se vor trezi guvernele după toate injecțiile financiare în ajutoare pentru industriile afectate și suplimentarea bugetului pentru sistemul medical.

Smells like teen spirit

Creierul nostru asociază mirosurile cu anumite emoții. De asta devenim nostalgici când simțim miros de plăcinte sau ne bucurăm când mirosim cireșii înfloriți. Anul ăsta, ca niciodată, am fost tot mai atenți la simțul mirosului. Dacă nu simțeam o aromă, eram deja îngrijorați. Pentru a păstra mirosurile și a spune povestea lor, istorici și specialiști din mai multe țări din UE vor să deschidă un muzeu al mirosurilor specifice societăților din secolele XVI-XX. Proiectul își propune să învețe computerele, mai exact inteligența artificială, să identifice aromele pentru perioada de industrializare sau tutun. Acestea vor fi ulterior recreate de către chimiști și parfumieri.

#SocialLimes

După război, mulți eroi

După 6 ani în care platformele de social media i-au oferit lui Trump o scenă pe care să se manifeste, i-au tăiat microfonul când s-au asigurat că nu va mai fi președinte. Bine, motivul ar fi instigarea de asalt asupra Capitoliului, dar a fost too little, too late. Imediat după atacul care a șocat America, Twitter a anunțat că va închide contul lui Trump. Platforma a fost urmată de Snapchat, Twitch, Shopify, Youtube, Reddit a închis pagina de discuții care-l susținea pe Donald Trump, iar Paypal - un cont care aduna bani pentru a susține călătoriile suporterilor lui Trump la Washington. Abia când Facebook a anunțat că suspendă pagina lui Trump pentru o perioadă nedeterminată, am început să dezbatem cât de corectă este această decizie din partea Big Tech. Unii spun că e cenzură și este încălcat dreptul la exprimare. Extrapolând, mă întreb dacă a fost încălcat și dreptul la libera exprimare a teroriștilor de la Christchurch din Noua Zeelandă, când live-ul de pe Facebook a fost întrerupt. Specialiștii care analizează dezinformările (sau fact-checkers) spun însă că după aceste decizii, platformele ar trebui să-și revizuiască politicile pentru a clarifica ce acceptă și ce nu în feed-urile lor. „Eroismul” platformelor social media a fost urmat și de băncile Deutsche Bank și Signature Bank, care au anunțat că nu vor mai face business cu Trump, închizându-i conturile.

Prea multă putere

Tim Berners-Lee, care a ajutat la crearea World Wide Web acum 3 decenii, crede că lumea online e rătăcită. În opinia lui, giganții tech Google și Facebook au prea multă putere și dețin prea multe date persoane, care au transformat platformele în unele de supraveghere și de restricție a inovației. Totuși, mai avem o șansă, crede Berners-Lee. Și cei de la New Republic se întreabă dacă putem repara Facebook-ul. Nu o putem face atât timp cât modelul lor de business se bazează pe vânzarea reclamelor și stimularea de a da click.

Promisiuni deșarte

Când WhatsApp a fost cumpărat de Facebook, a jurat că nu va transmite informațiile utilizatorilor către platformă. Trebuia să jure și pe roșu, căci regulile s-au schimbat. Aplicația a anunțat că într-o lună va distribui către Facebook informațiile despre utilizatori, cum ar fi contul de înregistrare, numărul de telefon, tipul device-ului, adresa de IP ș.a. Schimbul de mesaje între utilizatori nu poate fi distribuit, deoarece este criptat. DAR, acest share NU se aplică utilizatorilor din UE, care sunt protejați de legea GDPR. Prin urmare, puteți să mai așteptați cu descărcarea Telegram sau Signal. Iar dacă vrei să știi ce informații știu despre tine site-urile, verifică aici.

Formula succesului pe Insta

Instagram pare că a descoperit rețeta succesului și o transmite creatorilor. Conform platformei, pentru a-ți crește/menține interesul și numărul de urmăritori, trebuie să-ți împarți conținutul în modul următor: 3 postări în feed, 8-10 stories, 4-7 reels, 1-3 IGTVs. Și asta per săptămână.

Social Media Managers, încotro?

Pandemia a arătat cât e de important să fii prezent pe rețelele de socializare. Tot mai multe companii au căutat și angajat specialiști în social media, care să-i ajute să fie cât mai prezenți în feed-urile consumatorilor. Totuși, munca stresantă îi determină pe tot mai mulți specialiști în social media să-și dea demisia și să-și reinventeze cariera. Într-un material Digiday, aceștia povestesc că job-ul a devenit o povară cu ore epuizante, salarii mici și nicio susținere din partea industriei sau a platformelor pe care lucrează. Unii au menționat chiar și probleme de sănătate din cauza mediului de muncă, de la atacuri de panică până la căderea părului cauzată de stres. Pe lângă faptul că nu au opțiuni clare de avansare la locul de muncă, specialiștii în social media spun că trebuie să poarte mai multe pălării în același timp, de la designer grafic, editor vizual, copywriter, community manager sau strateg. În același timp, sunt mereu în prima linie în momentul crizelor.

New year, new me... new logo

Fiecare an începe cu dorința de a ne reinventa. Câteva companii au făcut-o în primele săptămâni în 2021, lansându-și noile logo-uri. Burger King a devenit retro, Pfizer s-a distanțat de pastile și a făcut loc vaccinurilor, iar CIA pare că a ascultat mai mult tehno în ultima perioadă. Kia în schimb și-a prezentat noul logo prin cea mai mare coregrafie de pirodrone (303 la număr) din lume, intrând și în Cartea Recordurilor. Totul a fost difuzat live pe Youtube. General Motors pare să fie însă eșecul reinventării, cu un logo care nu a impresionat, în încercarea de a transforma M-ul într-un ștecăr.

Lămâi publicitare

„Eu și celălalt eu” - e noua campanie Ballantine’s, care ne propune să analizăm modul în care ne prezentăm lumii față de obiceiurile noastre în online. Campania include patru persoane care răspund la câteva întrebări despre ei. Ulterior, își întâlnesc hologramele digitale care le reamintesc cât de diferiți sunt de fapt.


Recomandarea săptămânii. Dacă sunteți în căutarea inspirației vizuale, intrați pe Socks.


Îți mulțumesc că ai citit până aici! Să știi că poți în continuare recomanda newsletterul Social Lemons prietenilor, colegilor, verilor și chiar dușmanilor. Trebui doar să-ți lași adresa pe butonul de mai jos.

Până data viitoare, sună-ți părinții!

0 Comments
Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Weekly lemonade with fresh squeezed information on the creative industry.
Listen on
Substack App
RSS Feed
Appears in episode
Lemons
Recent Episodes
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons