Sunt exact 7 luni de la ultimele lămâi din Inbox. Și pentru că cele mai frumoase cadouri sunt cele pe care ai vrea tu să le primești, am pregătit o ediție specială, cu zurgălăi, emoții și noutăți din marketing și social media. De astăzi, numărăm o lună până punem darurile de Crăciun sub brad.
Pentru a intra în spiritul sărbătorilor de iarnă, care par să vină cu 15 grade de căldură în termometre, vă încurajez de dimineață la cafea sau în pauza de prânz să vedeți reclamele de Crăciun lansate de marile branduri. Și când simțiți un nod în gât de la emoții, luați o gură de ceai sau cozonac.
Lămâi publicitare
Bineînțeles, începem cu tradiționalii John Lewis & Partners, care dau tonul ad-urilor de Crăciun în fiecare an.
Disney au ales să se adreseze unui target extrem de nișat - „tații noi” cum spune Disney România.
Coca-Cola și-a propus să aducă magia reală, construind cel mai mare horn
Reclama care a rupt în două multe suflete vine de la Penny Germania. Într-o sfâșietoare sinceritate, o mamă îi descrie fiului său „dorința” pe care o are pentru aceste sărbători - ca el să-și redobândească tinerețea.
Chiar dacă avem o listă lungă de cadouri, cel mai bun dar este bunăvoința pe care o putem dărui și unui om străin, spune Amazon în reclama de sărbători. Povestea este acompaniată de un nou single semnat de Adele
Și dacă vorbim despre bunătate în preajma sărbătorilor, cea mai simplă și extraordinară campanie vine de la agenția Above+Beyond pentru organizația Shelter din UK, care oferă ajutor persoanelor fără adăpost. Practic, agenția a lansat un video de 10 ore cu un șemineu arzând, în timp ce în surdină se aud mai multe piese clasice. Above+Beyond a făcut un parteneriat cu Google AdSense astfel încât încasările din publicitate în timp ce asculți playlist-ul pe Youtube să fie donate direct ONG-ului.
Iar cei de la Erste Group ne dau lecții de sustenabilitate, încurajându-ne să credem în ziua de mâine
Vodafone Ungaria pune în evidență singurătatea, un fenomen tot mai comun în pandemie. Într-adevăr, adevăratele daruri sunt cele simple, când batem la ușa persoanelor care locuiesc singure. Sau, uneori, pur și simplu, îi ascultăm
McDonalds ne aduce aminte de prietenii imaginari din copilărie. Să recunoaștem, uneori ne e cam dor de ei
Colindul de Crăciun al lui Charles Dickens este jucat în reclama Aldi de o banană și o familie de morcovi
Cei de la Cartier celebrează dragostea și o au și pe Monica Belucci în acest ad. Prin urmare, își merită locul în limonada de astăzi
Despre dorul de a fi împreună de sărbători și de a ne reuni cu familia, povestește Deutsche Telekom
Dar și Orange
Cea mai fără-de-prejudecăți reclamă, care promovează inclusivitatea și dragostea care nu are „vârstă, sex, culoare” vine din Norvegia. Serviciul Poștal celebrează prin acest spot 50 de ani de iubire liberă în țara nordică. Ceea ce vă doresc și vouă!
Lista de cadouri Pinterest
Dacă nu ați finalizat încă lista de cadouri pentru cei dragi, vedeți recomandările celor de la Pinterest, care au pregătit un ghid pentru iubitorii de modă, beauty sau pasionații de decor interior. Se pare că lumânările, ramele sau coșurile de lemn sunt în tendințe printre milleniali, iar tinerii caută fețe de pernă sau vaze în culori eclectice.
Reclame „injectate” în vise
Știai că dacă asculți în timpul somnului înregistrări cu numele unui produs ți se pot schimba preferințele, de la M&Ms la Skittles, de exemplu. Cercetătorii și experții de somn dau alarma pentru apariția unei noi tactici de marketing: injectarea reclamelor în visele noastre. Trio-ul de cercetători de la Harvard, MIT și Universitatea din Montreal menționează un studiu recent care concluzionează că 77% dintre marketeri planifică să utilizeze „dreamtech advertising” în următorii trei ani. Practic, fiind expuși la anumiți stimuli înainte sau în timpul somnului acestea ne pot influența preferințele și obiceiurile noastre de consum. Expunerea se poate face prin asistenții vocali pe care-i avem deja în case sau prin ceasurile de la mână prin care ne măsurăm pașii sau profunzimea somnului.
Relația dintre somn și advertising este mai veche. Edward Bernays, părintele propagandei și a publicității, dar și nepotul lui Sigmund Freud, s-a inspirat din lucrările acestuia despre vise pentru a-și formula tacticile de influențare a publicului. Advertising-ul a învățat din psihanaliză să vândă prin asociații, făcând legătura dintre mașini și masculinitate, sau țigări și libertate.
Până vom ajunge să visăm reclame, trebuie să ținem cont de importanța somnului asupra memoriei și acumulării de noi informații. Somnul intensifică creativitatea. Suntem mai dispuși să facem descoperiri creative în primele ore de la trezire.
Digital detox
Lush, compania cunoscută mai mult pentru biluțele colorate și acoperite cu sclipici pe care le aruncăm în cada de baie, a anunțat că își dezactivează conturile pe Instagram, Facebook, TikTok și Snapchat. Echipa de social media de la Lush nu trece printr-un digital detox, ci boicotează marele platforme de social media, începând cu 26 noiembrie. Motivul? Pericolele rețelelor de socializare asupra sănătății mintale a consumatorilor. Lush a anunțat că nu se va loga până când aceste platforme nu vor oferi un mediu mai sigur pentru utilizatori. Compania nu a publicat însă un set concret de cereri pe care le așteaptă de la marii giganți. Co-fondatorii au declarat că efectul produselor Lush - relaxare și deconectare - sunt în antiteză cu efectul utilizării rețelelor de socializare, cum ar fi scrolling-ul intens. Deocamdată, acest boicot nu are ecou și pe la alte case. Adevărul este că boicotarea rețelelor de socializare de brandurile mari nu prea afectează marile platforme, cum ar fi Facebook, când mare parte din profitul acestora este generat de brandurile locale, mai mici.
Fashion data bootcamp
Specialiștii în tech sunt destul de puțini pe piața muncii. Specialiști în tech, dar care să aibă și cunoștințe de modă sunt mult mai puține. Asta și-a dat seama Levi’s și a decis să-și pregătească proprii angajații, lansând un „science data bootcamp”. Prima serie a fost lansată în mai pentru 40 de angajați, iar aceștia au trecut prin ore intense de „machine learning, coding, design thinking și product management”. Compania a anunțat deja că extinde programul de 8 săptămâni pentru toți angajații.
Apropo de Levi’s, descoperiți povestea ad-urilor curajoase din anii 90, devenite o platformă de lansare pentru trupele de punk & rock din UK.
#SocialLimes
Pielea de găină e reacția la „muzica sofisticată”. Playlist-ul de chills îl găsești pe Spotify
100 de cărți ale lui 2021 curatoriate de New York Times
Cele 5 cărți ale lui Bill Gates, cu gust de science-fiction
Ce se întâmplă când celebritatea devine universală? Toți devenim celebri pe internet
Cel mai bun review la un documentar pe care nu ți-l recomand
Cum și-a construit Brene Brown un imperiu vorbind despre vulnerabilitate
Secretele lui Keanu. Keanu Reeves.
Mulțumesc că ai ajuns până aici. Ne revedem cât de curând în inbox! Dacă te-a inspirat această ediție, dă-mi un reply sau postează în social media reclamele preferate de Crăciun din acest an.
Recomandă-le și altora newsletterul Social Lemons. Se pot abona la butonul de mai jos.
Mulțumesc!