Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Social Lemons #41
0:00
-8:37

Social Lemons #41

Când viața îți dă lămâi, nu uita să iubești.

Digital Report

Peste 50% din populația globală folosește social media, potrivit Digital Report pentru luna octombrie. A crescut și timpul pe care-l petrecem pe social media, 9 din 10 accesând platformele de pe telefonul mobil. Un utilizator tipic navighează cam 2 ore și jumătate pe zi pe social media. Practic, în total, populația stă pe social media în jur de 10 mlrd de ore în fiecare zi. În perioada iulie-septembrie, Instagram a înregistrat cea mai mare creștere de utilizatori și numără astăzi 1,16 mlrd de persoane. 

La muncă, preferăm să folosim email-ul ca mijloc de comunicare. Totuși, vârsta face diferența. Peste 90% dintre persoanele sub 45 de ani folosesc email-ul zilnic, și doar 1 din 5 respondenți cu vârsta de 55-64 de ani spun că folosesc email-ul mai puțin de o dată pe săptămână. În mix-ul de comunicare la muncă, 9 din 10 Gen Z preferă să discute cu colegii pe Whatsapp sau pe Slack. Abia jumătate dintre respondenții de 55-64 de ani au integrat aceste canale în comunicarea lor de fiecare zi. Ce urmează în 2021?

  • Comportamentele de căutare vor evolua, iar utilizatorii vor da search nu doar pe Google, ci și pe platformele de social media, vor folosi din ce în ce mai mult voice search și image search.

  • Echilibrarea audienței. COVID-19 a determinat ca tot mai multe persoane să folosească online-ul, iar companiile își vor lărgi astfel audiența demografică.

  • Globalizarea e-commerce

  • Realitatea augmentată (AR) va fi folosită într-un mod mai utilitar.

  • Next disruptive innovation. Telefoanele mobile au schimbat modul în care facem marketing și PR. Oare ce va urma?

Real fake life

Până anul trecut, brandurile se luptau în a oferi consumatorilor experiențe de neuitat. Marketingul a devenit unul experiențial, unde consumatorul putea (re)trăi anumite momente sau descoperi lumi virtuale, putea învăța lucruri despre un produs prin atingere, miros sau sunet. Pandemia ne-a închis în case, iar unica experiență cu lumea exterioară a devenit virtuală, blocată de un ecran cu lumină albastră. Oare trăim o versiune falsă a lumii, inspirată de oamenii din peșterile lui Platon, sau, de fapt, este noua noastră realitate și trebuie doar să ne ajustăm? În studiul „In fake life”, cei de la Highsnobiety au constatat că realitatea trăită în case este „mai puțin memorabilă”, chiar dacă am încercat să ne creăm rutine, să fim ocupați și eficienți. Petrecem mai mult timp pe social media, ne uităm la filme sau facem shopping online, dar aceste experiențe nu au înlocuit plăcerea de a discuta cu cineva față în față sau de a pierde un întreg weekend la shopping în magazinele fizice. Cu siguranță, de azi în zece ani, nimeni nu va spune că în 2020 a avut cea mai extraordinară experiență în timp ce dansa singur în living, la un party pe Zoom. Totuși, poate, vom spune că anul 2020 ne-a învățat să fim mai cumpătați, să ne întrebăm cât de consecvente sunt brandurile și să apreciem experiențele spontane, să simți că „noapte te poate duce oriunde”.

Conexiuni online

Pandemia ne-a lipsit de îmbrățișări și căldura apropiaților. Asta ne-a făcut mult mai creativi să ne conectăm de la distanță cu familia sau prietenii. Așadar, față de anul trecut, căutările pentru „friend good morning” au crescut de peste 20 de ori. Frazele din căutări care conțineau „for friend” au crescut de două ori, iar „wishes for friend” -  de 4 ori. Iar când nu eram siguri de mesajele pe care vrem să le transmitem prietenilor noștri, am căutat „quotes for friend” (creștere de 100%) și „best friend quotes” (+60%), pentru că

Things are never quite as scary when you’ve got a best friend.

Search „Not Guilty”

Departamentul de Justiție din SUA a declanșat un proces pentru practici anticoncurenţiale împotriva Google, pentru monopolizarea ilegală a motorului de căutare și pentru comercializarea reclamelor prin propriile canale. Este primul caz pentru practici anticoncurențiale de asemenea anvergură în State, după procesul intentat lui Microsoft, în 1998. Nu este ilegal să fii un monopol în SUA. Ilegală este considerată însă practica de a domina piața pentru a-ți elimina competiția. Potrivit Departamentului de Justiție, Google a folosit în mod ilegal contracte pentru a se asigura că motorul său de căutare este opțiunea implicită pre-încărcată pe telefoanele mobile, fie că e vorba de iPhone sau Android, blocând astfel competitorii. Într-o postare pe blog, Google a declarat că procesul intentat de autorități este „profund greșit” și, dacă va avea succes, prețurile la telefoane vor crește, iar consumatorilor li se vor oferi motoare de căutare inferioare. Procesul va dura ani de zile, iar experții spun că rezultatul ar putea fi unul similar cu ce s-a întâmplat în UE: deschiderea procesului pentru practici anticoncurențiale - aplicarea unor amenzi grele - Google continuă să domine piața.

Acum câțiva ani, tot ce făceam pe Google era să „google”, să căutăm informații pentru referatele de la școală sau universitate. Astăzi, petrecem ore în șir folosindu-i hărțile, video-urile, email sau telefoanele smart. Practic, viața noastră a fost preluată de Google, pentru a ne trimite în direcția potrivită.

Cine plătește Internetul?

1 din 4 britanici nu realizează că internetul este susținut de piața de advertising. 10% din respondenții unui sondaj cred că furnizorii de internet sunt cei responsabili de finanțarea site-urilor. Doar 22% își dau seama că site-urile și aplicațiile pe care le folosesc s-ar închide dacă nu ar exista reclamele. În același timp, abia 15% înțeleg că dacă site-urile nu vor mai putea folosi ad-uri personalizate, utilizatorii ar trebui să plătească aceste platforme pentru a continua să funcționeze.

Conținutul potrivit în formatul potrivit

Când e vorba să promovăm anumite produse sau servicii direct altor companii, nu ne putem baza pe algoritmii Google. Uite care sunt câteva tendințe de content marketing care pot pune în valoare povestea companiei sau produsul nou lansat:

  • Instrumentele creative îi ajută pe consumatorii corporate și potențialii cumpărători să descopere ei înșiși serviciile sau produsele. Conținutul interactiv include o varietate de formate, precum video-urile, calculatoarele, testele trivia sau chiar jocurile.

  • Cursuri educaționale, pe care le poți genera din conținutul/serviciul pe care-l oferiți. Uită-te ce face Google în Atelierul digital și vezi cum poți aplica în compania ta. 

  • Newsletterele au devenit un format important prin care-ți poți crește audiența, mai ales că nu trebuie să ții cont de algoritmii terțelor părți.

  • Reimaginează povestea produsului tău într-un mod creativ

  • Show-urile de brand sunt viitorul conținutului multimedia. Prin urmare, spor la binging pe Netflix pentru idei sau inspiră-te de la MailChimp.

Video e în top

În raportul „Not Another State of Marketing Report”, am aflat că video este formatul de conținut preferat de comunicatori, depășind blogurile sau interviurile. Totuși, chiar dacă e cel mai dezvoltat format, motivul pentru care majoritatea managerilor de brand aleg să-l facă e pentru a posta video-ul pe Facebook și, ulterior, pe site-ul companiei sau Instagram.

Ne uităm la sau ascultăm podcasturi?

În lume, sunt peste 1 mln de podcasturi, cu peste 30 de mln de episoade. Cele mai populare podcasturi sunt cele care vorbesc despre societate și cultură, business, comedie, știri și politică, sănătate. Doar 6% dintre consumatorii americani spun că sunt ascultători avizi de podcast. 75% sunt familiari cu formatul, iar 55% au ascultat cel puțin un podcast. Cel mai mare grup de fani ai podcastului este format de cei cu vârsta între 25-34 de ani, urmați de consumatorii de 35-44 de ani. Podcasturile par să crească interesul ascultătorilor să cumpere produsul, 12,8% dintre ascultătorii de podcasturi de știri și politice spun că sunt mai dispuși să cumpere un produs sau serviciu după ce au ascultat un ad în timpul show-ului și 14% dintre ascultătorii de show-uri de business sunt mai dispuși să cumpere după ce au auzit mesaje sponsorizate în podcast.

Lămâi publicitare

Finlandezii au doar o oră de lumină pe zi. Restul de 23 de ore le petrec în saună și ies de acolo cu idei nebunești, cum ar fi dreptul femeilor la vot, educația gratuită, cocktail-uri Molotov și, bineînțeles, ginuri care țin de cald, chiar și când te plimbi dezbrăcat într-o reclamă. Iar dacă nu vă simțiti inspirați de nudul din reclamă, vă recomand 7 fotografi care au capturat nuduri în lucrările lor.

#SocialLimes

  • Vrei să spui „Mmmm mm mmm”? Se pare că oamenii întreabă de peste 100 mln de ori, în fiecare lună, „ce piesă cântă?”. Dacă te-ai trezit și tu cu o muzică în cap, o poți cânta, îngâna sau fluiera pe Google, care va sugera câteva posibile piese.

  • Legile Tehnologiei e podcastul recomandat în această ediție. E lansat de cei de la avocatnet.ro și aduce în discuție noutățile tehnologice ale ultimelor zile, cu explicații despre strategia juridică sau de afaceri din spatele acestor știri.

  • MIT va fi gazda unor cursuri gratuite despre educația creativă, prin proiecte, pasiuni și jocuri. Prima lecție e planificată pentru săptămâna viitoare, dar deja găsești resurse interesate pe platformă.


Îți mulțumesc că ai citit până aici!

Pentru a crește comunitatea oamenilor fresh, care gustă partea dulce a lămâilor, te invit să recomanzi unui prieten acest newsletter. Iar dacă citești pentru prima dată Social Lemons, te poți abona direct pe butonul de mai jos.

Până data viitoare, don’t send nudes! ;)

0 Comments
Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Weekly lemonade with fresh squeezed information on the creative industry.
Listen on
Substack App
RSS Feed
Appears in episode
Lemons
Recent Episodes
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons