Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Social Lemons #46
0:00
-8:17

Social Lemons #46

Când viața ne dă lămâi, stoarcem voturi! / Pinterest

2020 pe Spotify

Spune-mi ce artist sau piesă ai ascultat cel mai mult pe Spotify și-ți voi spune cum ți-a fost anul. La mine în top s-au regăsit Selena Gomez, Shakira și Billie Holiday. So, no judging here! În topul global al celor mai ascultate piese, podcasturi, albume și artiști ascultați pe Spotify au intrat: Bad Bunny la „most streamed artist”, Billie Eilish la „female artist”, „Blinding Lights” a lui The Weeknd’s a fost cea mai ascultată piesă, iar The Joe Rogan Experience - cel mai popular podcast (la câți bani i-au plătit să se mute în exclusivitate pe Spotify, nici nu mă mir). Nu știu cum voi, dar eu am răsuflat ușurată că în Top 100 de piese ale anului nu am regăsit Jerusalema (cred că o mai puteți totuși asculta în topurile Radio Zu). Topul de la Spotify e poate cel mai așteptat top al anului, miercuri a fost subiectul nr 1 în trending pe Twitter, iar acțiunile i-au crescut cu 12.6%.

So you’re a tough guy…

Cânta anul trecut Billie Eilish până a primit 5 premii Grammy la începutul acestui an. După asta, a venit pandemia. Iar oamenii au stat acasă și din plictiseală au reinterpretat-o în toate formele - în grup, pe voci, acustică de pian, chitară sau pisici. Youtube n-a avut de ales și a făcut un videoclip muzical infinit. Practic, peste o mie de cover-uri la piesa „Bad Guy”.

Alături de Greta Thurnberg, Billie Eilish mi se pare reprezentanta perfectă a Gen Z - cu o identitate asumată, care știe foarte clar ce-și dorește. În ultimii 4 ani, Vanity Fair a făcut câte un interviu anual cu Billie, unde-i pune aceleași întrebări, pentru a-i documenta evoluția, succesele și eșecurile.

Noul normal se află în mâinile Gen Z

Echipați cu zeci de instrumente digitale și educație formală, Gen Z sunt pe drumul de a deveni cea mai educată generație din istorie. Dar și o generație care nu mai acceptă să fie un observator al greșelilor și nedreptăților perpetuate în timp. Cine sunt ei? Au între 9 și 24 de ani. Sunt mai mulți decât millenniali și reprezintă 32% din populația globală. 60% dintre ei locuiesc în zonele urbane, iar 63% - cu părinții. În același timp, sunt într-o căutare continuă a autenticității. Au un simț și o nevoie crescută a comunității, peste 60% dintre Gen Z sunt îngrijorați de lipsa banilor și luptă pentru o societate mai incluzivă. Gen Z se folosesc de platformele sociale pentru a-și exprima creativitatea, dar sunt conștienți că sunt predispuși la depresie și anxietate.

81 de minute - atât timp stau în fața televizorului cei cu vârsta între 12 și 17 ani. De regulă, se uită la TV în timp ce folosesc și telefonul mobil. Iar timpul estimativ petrecut pe social media în fiecare zi depășește 2 ore. Iar dacă vrei să le atragi atenția, trebuie să creezi un format scurt, în care să le spui lucrurile care contează în primele 8 sec, să le dai un conținut real, în care să se regăsească, dar și să-i inspire în mod creativ. Iar de la branduri, nu vor foarte multe - doar să vorbească mai puțin și să facă mai multe.

Conținut pentru starea de bine

Cu atât timp în care au stat acasă, consumatorii au căutat noi metode prin care să evadeze din realitate pentru câteva minute. De cele mai multe ori, au ales să se uite la video-uri relaxante, cu rețete, comedie, proiecte DIY, pentru a-și umple pauzele de la muncă sau pentru a înlocui ieșirile cu prietenii. Potrivit unei analize pe consumatorii din SUA, conținutul scurt, ce nu depășește 10 minute, s-a dovedit a fi un format bun pentru distragerea atenției: 69% dintre consumatori se uită între 30 de minute și 3 ore la astfel de video-uri în fiecare zi. 

„Tribunalul suprem” al Facebook

Facebook Oversight Board a selectat primele șase cazuri pe care le va examina - cinci contestații ale utilizatorilor și un caz trimis chiar de Facebook. Subiectele cazurilor includ nuditate, nazism, dezinformarea covid-19, precum și conflicte etnice. Consiliul a anunțat că sistemul său de comentarii publice este funcțional pentru următoarele șapte zile. Asta înseamnă că de la publicul larg la experți în materie și organizații ale societății civile, cei interesați pot să prezinte cercetări și perspective referitoare la cazuri. 

Consiliul de Supraveghere este un grup creat de Facebook, format din specialiști care analizează contestațiile făcute de utilizatori la deciziile platformei de a elimina anumite tipuri de conținut. Consiliul va selecta cazurile dintre cele care îi sunt trimise. Din octombrie 2020, când și-a început activitatea oficială, până acum, Facebook Oversight Board a primit 20,000 de incidente pentru a fi analizate.

Când informația provoacă indigestie

Oricât nu ne-am lupta pentru date deschise, transparență și acces la informație, specialiștii spun că prea multă informație înrăutățește lucrurile. De cele mai multe ori, e cauza răspândirii știrilor false, iar social media pare să se folosească de acest lucru. În feed-urile noastre ajung mii de informații pe oră, dar vedem și apăsăm de regulă doar pe primele cinci materiale. Creierul nostru e făcut să răspundă la stimulii pe care-i cunoaște, cu care este de acord. Prin urmare, vom alege să deschidem informațiile care ne confirmă credințele și propria realitate. Psihologii i-au zis „prejudecată cognitivă”, care ne-a ajutat să evoluăm ca specie și să supraviețuim. Doar că acest „bias cognitiv” ne face să căutăm, să ne amintim și să înțelegem informații care ne confirmă lucrurile pe care le știm deja. Prin urmare, suntem mai predispuși să închidem un material explicativ care compară covid-19 față de virusul gripal și să citim până la capăt o știre care spune că vitamina D ajută la prevenirea covid (nu o face!). Partea proastă e că social media știe cum merg lucrurile, site-urile cu știri de duzină la fel, astfel că suntem expuși la mai multe știri cu informații false sau parțial adevărate, pe care algoritmii ni-i oferă pe tavă, la nivelul ochilor.

Războiul depozitelor pe Discovery+

Fanii show-urilor „Războiul depozitelor” și „Vânătorii de licitații” de pe Discovery se pot bucura - la începutul anului viitor, compania își lansează propriul serviciu de streaming - Discovery+. În prima perioadă, acesta va oferi consumatorilor 55,000 de episoade din 2,500 de show-uri diferite, cel mai mult conținut oferit vreodată de un serviciu nou de streaming. Competiția pare puternică, dar nișa oferită de Discovery poate face diferența, mai ales că are drepturile de retransmitere a Olimpiadei pe teritoriul UE.

Cinematograful de acasă

Într-un anunț surprinzător, studioul de producție Warner Bros. a anunțat ieri că va lansa 17 filme pe propriul serviciu de streaming odată cu lansarea în cinematografe. Printre filme se numără Matrix 4 și mult-așteptatul Dune. Filmele vor fi disponibile pe HBO Max timp de 31 de zile din ziua lansării. Iar această decizie o nouă revoluție a cinematografului de acasă. Pregătiți pungile de popcorn!

Cum ne mai simțim la muncă

Potrivit unui studiu global asupra culturii organizaționale, burnout-ul a crescut cu 15% printre respondenți. Starea de wellbeing a angajaților a scăzut cu 15% în urma pandemiei, sentimentul de apreciere s-a diminuat cu 13%, iar scorul de promovare net (NPS) al angajaților a scăzut cu 6%. Organizațiile unde lipsește o cultură organizațională clar formulată, implicarea angajaților a scăzut cu 52%, cu un procent similar s-a diminuat și simțul incluziunii, iar 81% din angajați resimt burnout-ul. În același timp, o cercetare a KPMG arată că pierderea oamenilor talentați a devenit, brusc, principalul risc în companii.

No fake profiles

Lucrătorii sexuali nu au o voce, dar o agenție din Suedia a decis să schimbe acest lucru. Astfel, a creat un serviciu fals de „call girl” prin care a vizat bărbații, oferindu-le „real girls, no fake profiles”. Mesajul a fost promovat atât pe panouri publicitare, cât și în print. Cei care sunau însă au primit mai mult decât s-au așteptat. În loc să vorbească cu „fete cu experiență”, clienții erau salutați de o înregistrare cu diferite femei care povesteau cum au fost traficate în industria sexului și abuzate. Organizația non-profit Talita, pentru care a fost creată campania, speră că astfel publicul, și clientul final în mod special, va înțelege că de cele mai multe ori lucrătorii sexuali sunt oameni reali, cu un trecut plin de traume și abuz.

Lămâi publicitare

Mai sunt 20 de zile până bate Moș Crăciun la ușă/geam sau horn. De aceea, vă mai las cu o serie de reclame de Crăciun, până se aprind luminițele prin București.

În reclama celor de la Xfinity, Steve Carell e în căutarea cadoului perfect.

McDonalds Belgia repovestește anul 2020 prin ochii unui copil.

Iar Erste Bank ne reamintește că de Crăciun contează să fim alături unul de celălalt, chiar și virtual.

E jif, nu gif

Dacă în continuare nu știi cum se pronunță exact un Gif, stai liniștit/ă, nici cei de la Giphy nu mai știu, sunt ok cu toate variantele. Important e să le folosești conținutul. Iar 2020 a fost un an în care am vorbit mai mult prin gif-uri decât prin cuvinte. Compania a publicat zilele trecute top 25 al celor mai văzute gif-uri în ultimele 12 luni. Pentru anul pe care l-am avut, sunt destul de sincere, din zona Mulțumesc, Te iubesc de la distanță și a îmbrățișărilor de la distanță.

Top top top…

E sezonul topurilor, cum am zis și la începutul newsletterului. Acel moment din an când brandurile trag linie și își analizează datele:


Îți mulțumesc că ai citit până aici. Spread the lemons! Adică, fă un cadou prietenilor și abonează-i la Social Lemons.

Până data viitoare, fiți puternici prin bunătatea voastră!

0 Comments
Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Weekly lemonade with fresh squeezed information on the creative industry.
Listen on
Substack App
RSS Feed
Appears in episode
Lemons
Recent Episodes
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons