Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Social Lemons #50
0:00
-8:21

Social Lemons #50

When life gives us lemons, we prevail. / Pinterest image

Subtilitatea unei inaugurări

În timp ce nu putem spune cu siguranță cine e premierul Republicii Moldova sau președintele Bulgariei, am urmărit cu emoții ceremonia de inaugurare a celui de-al 46-lea președinte al SUA, Joe Biden Jr. Toată planeta a respirat ușurată, chiar dacă ne-am trezit în aceleași camere cu calorifere reci. Unii au comentat că s-au plictisit, confundând evenimentul cu premiile Grammy sau Untold, alții au strâmbat din nas la vestimentația participanților, toți însă am râs și am decretat că Bernie Sanders won the show. Să le luăm însă pe rând, începând cu concluziile:

  • Mesajele verbale sau ale ținutelor trebuie adaptate tipului de eveniment

  • Mesajul transmis să fie în acord cu momentul

  • Ține cont de puterea cuvintelor

Ținutele 

A post shared by Fan page (@baddiebey81_)

„Bernie didn’t feel the burn, așa că și-a luat hainele mai vechi și a încercat să se încălzească cu mănușile reciclate din pulovere vechi, căptușite cu lână din sticle de plastic reciclate.

Mesajele

Discursul lui Joe Biden Jr. nu a fost neapărat memorabil, dar a trasat câteva din direcțiile și obiectivele noii administrații: unitate, lupta pentru adevăr și dezvăluirea „white supremacy”. Cu siguranță însă, a fost o gură de aer după patru ani în care mesajele de la Casa Albă au fost haotice, fără logică, punct sau virgulă. A fost și o nouă lecție de speechwriting politic, fără limbaj de lemn sau cuvinte pline de „elocvență” și „celeritate”. Cu fraze simple și scurte, pentru a fi ulterior distribuite și citate mai ușor pe social media. Propozițiile mici ajută la memorarea mesajelor importante.

We can see each other not as adversaries but as neighbors. We can treat each other with dignity and respect. We can join forces, stop the shouting, and lower the temperature. For without unity, there is no peace, only bitterness and fury. No progress, only exhausting outrage. No nation, only a state of chaos. This is our historic moment of crisis and challenge, and unity is the path forward.

Cea care a făcut furori a fost însă poeta Amanda Gorman, o tânără Gen Z, care a scris special pentru ceremonia de inaugurare o poezie ce a încurajat unitatea, solidaritatea și speranța:

„For there is always light, / if only we're brave enough to see it / If only we're brave enough to be it”.

The Future 100. Ediția 2021

Cei de la Wunderman Thompson Intelligence reușesc mereu să pună ordine în inovațiile creative ale momentului. Potrivit lor, 2021 aduce cu el un nou cod de conduită pentru branduri, dar și un nou set de așteptări și comportamente din partea consumatorilor. Studiul The Future 100: 2021 analizează zece tendințe emergente în 10 sectoare, printre care cultură, tech, beauty, industria financiară și retail. Pentru prima dată, raportul vizează și tendințele privind munca, mai ales că a fost în atenția noastră în ultimul an - fie că am lucrat de acasă sau a trebuit să facem față incertitudinii de a ne păstra jobul. Printre predicții:

  • Branding făcut împreună: Schimbările culturale de la „eu” la „noi” se extind și către branduri, în situația în care business-urile aleg să colaboreze cu competiția pentru a genera schimbări pozitive

  • Noile hotare ale gaming-ului: De la festivaluri de muzică până la summit-urile liderilor - jocurile video devin noua scenă de desfășurare a evenimentelor

  • Microprenori: Pe unii dintre noi, pandemia ne-a provocat să ne urmăm pasiunile și să le transformăm în afaceri - fie că vindem pâine coaptă sau haine de purtat în casă

  • Academia brandurilor: Pandemia a pus la încercare sistemele de educație din întreaga lume. În neputința statelor de a rezolva accesul copiilor la educație, brandurile au venit cu soluții pentru generațiile viitoare, și nu pentru a-și pregăti viitorii angajați (cum o făceau până acum)

  • Live commerce: Brandurile de haine sau beauty vor ținti tot mai mult consumatorii digitali, dezvoltând adevărate sesiuni de shopping în spațiul online

  • Fin-influencers, adică influencerii financiari, care îi ghidează pe cei din Gen Z cum să-și gestioneze finanțele personale prin video-uri educative pe TikTok și Youtube.

Criza de creativitate în lockdown

Pandemia a forțat organizațiile să inoveze - branduri de lux au produs geluri dezinfectante, artiștii au performat în fața audiențelor online, iar unele restaurante au devenit magazine alimentare. Totuși, lungile luni în care lucrăm de acasă ne afectează creativitatea. Un motiv ar fi lipsa socializării de la birou, care ne ajuta să venim cu idei spontane, sau momentele de serendipitate, care ne ofereau noi experiențe neașteptate.

De la 0 la 3,5 mln de urmăritori

Cum poți atinge această performanță pe Twitter? Devii președinte. Cel puțin, a fost o strategie de succes pentru Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte al SUA. În timp ce fostele conturi ale lui Trump au fost arhivate, administrația Biden a lansat cinci noi conturi - POTUS, VP, FLOTUS, PressSec și WhiteHouse. Conturile nu au moștenit urmăritorii fostei administrații, ci au început de la zero. Contul vice-președintei Kamala Harris a câștigat însă în fața șefului ei, fiind urmărită de 6,5 mln de persoane în primele 24 de ore. O premieră pentru noua administrație din SUA a fost lansarea contului SecondGentleman pentru Doug Emhoff, soțul lui Harris. Un lucru e cert, comunicarea pe Twitter de către echipa Biden va fi mai convențională. Oricum, ne era dor să ne plictisim de politica internațională. 

Cum scade dezinformarea?

Poate că platformele de social media și-au depășit regulamentele când au decis să suspende conturile lui Trump. Cert este însă că odată cu această suspendarea, dezinformarea în online despre alegerile în SUA a scăzut cu 73% pe social media. Conversațiile despre fraudarea alegerilor au scăzut de la 2,5 mln de mențiuni la doar 688 de mii în prima săptămână de la blocarea conturilor. În context, un profesor de psihologie explică efectele dispariției lui Trump de pe Twitter și cum am putea avea puțin mai mult adevăr pe platformele sociale. Practic, ar trebui să ne folosim de gândirea critică.

Shuffle Play pe seriale

Dacă ai terminat și tu Netflix și nu știi la ce să te mai uiți din lista recomandată, nu dispera. Netflix a dezvoltat opțiunea de Shuffle Play. Practic, apeși un buton, iar în funcție de conținutul la care te-ai uitat anterior, Netflix va alege filmul sau serialul pe care să-l urmărești. Până butonul devine funcțional și la noi, îți recomand mini-seria franceză Lupin.

Pariu pe podcast?

Cei de la Citi au transmis investitorilor să nu mai cumpere acțiunile Spotify. Motivul? Investițiile companiei în diversificarea portofoliului de podcasturi nu au generat foarte mult venit. Serviciul de streaming audio ar putea să rămână la muzică, grupându-și piesele în funcție de culori, după cum a făcut un utilizator cu sinestezie, sau încheind parteneriate cu diverse branduri. Barilla, de exemplu, a lansat opt playlisturi, pe care să le asculți în timp ce fierbi diverse tipuri de paste - spaghetti, penne sau fusilli al dente.

#SocialLimes

Totul este PR

Într-o perioadă a crizelor, totul este comunicare de criză. Partea bună este că totul devine PR și poate fi comunicat. În același timp, într-o perioadă în care toată atenția e asupra companiilor, acestea ar trebui să-și lanseze noile produse sau servicii cu gândul la impactul asupra publicului. Și nu dacă știrea va fi preluată de presa mainstream. Astăzi, publicul este media, iar provocarea companiilor este să fie credibile în fața acestora

Cum construiești o poveste?

Cu siguranță ai auzit de animația „Soul”, produsă de studiourile Pixar. Filmul spune povestea unui bărbat de culoare, trecut de 40 de ani, care moare înainte să-și urmeze pasiunea. Decide însă să nu meargă în lumină, ci să încerce să revină pe pământ pentru a-și îndeplini visul. Dacă aveți Disney+, puteți urmări toată povestea acolo. Interesant este că Pixar a ales să le scrie povestea un fost jurnalist - Kemp Powers, care a renunțat la visul de a deveni scenarist. După cum spune și el: „Soul spune povestea mea”. Vă las să intrați în culisele procesului de lucru la Pixar și să descoperiți luptele creative ale scenaristului, într-un interviu care, sper, o să vă încurajeze să nu renunțați la visurile voastre, indiferent că aveți 20, 30 sau peste 40 de ani.

Lămâi publicitare

O imagine face cât 1000 de cuvinte. Iar aceasta este surprinsă de martorii… puterii, speranței, lacrimilor, visurilor, zâmbetelor, grației, poeziei. Pentru a celebra martorii acestei vieți, Leica a lansat prima campanie globală din ultimii 10 ani.

Recomandarea săptămânii. Dacă te-ai plictisit de call-uri pe Zoom care par să nu se mai termine, uite un tool prin care să mimezi o conexiune proastă.


Îți mulțumesc că ai citit până aici! Spread the news, și încurajează-i pe alții să se aboneze la Social Lemons. Ajung în inbox în fiecare săptămână, în zile de joi sau vineri.

Până data viitoare, șterge praful de pe cărți!

0 Comments
Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Weekly lemonade with fresh squeezed information on the creative industry.
Listen on
Substack App
RSS Feed
Appears in episode
Lemons
Recent Episodes
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons