Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Social Lemons #45
1
0:00
-8:44

Social Lemons #45

1
When life gives you lemons, be fabulous! / Pinterest

Ce vrem de la campaniile cu influenceri

6 din 10 utilizatori de internet au declarat că influencerii ar trebui să promoveze un stil de viață sănătos, să încurajeze spiritul civic, să îi inspire și să aibă o componentă educativă, potrivit studiului Starcom privind impactul campaniilor cu influenceri în 2020. În 2020, intenția de cumpărare a fost influențată de campaniile cu influenceri care au avut în focus prezentarea utilității produsului, prezența unui expert pentru credibilitate și validarea calității, precum și campaniile care au avut o componentă de „concurs cu premii”. În același timp, poveștile personale care să ne inspire, povestite într-un podcast, determină consumatorii să continue utilizarea unui brand.

Influencerii de pe Instagram

În octombrie 2020, în România erau 4 539 000 de utilizatori Instagram. Adică 23% din întreaga populație urmărește aventurile vizuale ale prietenilor sau ale influencerilor din diverse domenii. 66% dintre influenceri spun că se simt tot mai presați să creeze conținut în această perioadă. Un motiv ar fi că de la începutul pandemiei au apărut mai mulți creatori de conținut. În același timp, 62% dintre branduri spun că vânzările au crescut de când au început să colaboreze cu influencerii, comparativ cu campaniile online de advertising.

Cine sunt însă influencerii de pe Instagram, cum și-au câștigat urmăritorii și ce fraude fac, am aflat dintr-un studiu lansat de HypeAuditor și MoCapp. Concluziile sunt rezumate mai jos:

  • Peste 44% din influencerii de pe Instagram din România au între 5k și 20k de urmăritori;

  • 60% dintre creatorii de conținut de pe Instagram din România sunt femei, cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani;

  • Cele mai populare nișe de conținut pentru creatorii de pe Instagram din România sunt lifestyle, muzică și frumusețe;

  • Utilizatorii de pe Instagram din România sunt mai puțin implicați în conținutul creatorilor decât restul lumii;

  • Nano-influencerii au cel mai mare Engagement Rate;

  • Mai mult de 47% dintre creatorii Instagram din România sunt implicați în fraude;

  • În medie, peste 17% dintre creatorii români au folosit metodele follow/unfollow și mass-following pentru a-și crește numărul de urmăritori.

Vești de la Instagram

Săptămâna trecută, Instagram a anunțat că advertiserii vor putea posta direct din conturile influencerilor, eliminând astfel intermediarii de pe piața de influencer marketing. E posibil ca această mișcare să fie una câștigătoare pentru branduri și creatorii de pe platformă. Pe de altă parte, sunt șanse ca influencerii să devină doar o unealtă prin care poți genera ad-uri, fapt ce va reduce încrederea dintre influencer și audiența sa.

Influencerii de video

Săptămâna trecută, primul festival video VKRS (aka Video Killed the Radio Star) și-a desemnat câștigătorii din rândurile creatorilor de conținut video, fie că sunt pe Youtube, Instagram sau TikTok. Mircea Bravo a câștigat la categoria Best Use of Video in Entertainment, iar Zaiafet - pentru videourile educaționale. Selly a luat trofeul pentru Best Personal Vlog, iar JamilaCuisine pentru conținutul gastronomic. Pe TikTok, prima în top a fost Andra Gogan, iar restul listei o puteți vedea aici.

Economia încrederii

Anul 2020 a generat proteste nu doar pe stradă, dar și în social media. Utilizatorii au fost tot mai îndârjiți împotriva platformelor de social media care nu-și moderau conținutul de hate. Mai mult, peste 70% din respondenții unui studiu realizat de Forrester au spus că nu le pot încredința propriile date platformelor sociale. Doar 14% cred că informația de pe social media este adevărată. Ce urmează pentru marketeri? O economie a încrederii, unde canalele folosite trebuie revizuite și folosite pentru a trimite consumatorii către propriile canale ale brandurilor. Practic, obiectivul major al departamentelor de marketing pentru anii următori va fi să construiască relații directe cu proprii clienți, fără intermediari. 

Reglementarea social media

Mai multe țări iau în calcul reglementarea social media, pentru a pune capăt „haosului informațional care amenință democrațiile”, potrivit unui raport al Forumului pentru Informare și Democrație. Una dintre sugestii este ca rețelele de socializare să publice detaliile privind algoritmii și funcțiile de bază pentru ca tehnologiile să fie validate de echipe de experți. O altă recomandare ține de identificarea și analiza tuturor prejudiciilor potențiale care ar putea fi cauzate de deciziile privind proiectarea și ingineria din spatele platformelor social media. Raportul analizează și posibilitatea ca rețelele să transmită o erată fiecărei persoane care a fost expusă dezinformării, când o informație/știre va fi identificată drept falsă de către fact-checkers.     

mIRC - varianta 2020

Platformele din social media seamănă tot mai mult una cu cealaltă. Doar culorile le mai diferențiază. Yubo, o platformă creată în Franța, cu aromă de croissant și vin sec, mizează pe reimaginarea social media. Aplicația e un mix din mai multe platforme de socializare, dar care mi-a adus aminte de vechiul mIRC sau forumurile online. Platforma are o varietate de „camere”, unde utilizatorii pot intra pentru a discuta live cu prietenii sau străinii. Camerele sunt filtrate după locația sau subiectul de discuție. Yubo este ad-free, dar se bazează pe modelul „freemium” de business. Adică, utilizatorii sunt încurajați să cumpere anumite funcții care să le promoveze profilul pe prima pagină. Modelul pare să aibă succes, Yubo atingând recent un număr de 40 de mln de utilizatori, iar orele petrecute în „camerele live” au crescut cu 400% comparativ cu anul trecut.

Secrete de designeri

Succesul oricărui graphic designer se ascunde în practică. Dar și în inspirația pe care o putem lua din experiența designerilor de renume. Vă recomand în pauza de prânz o serie de 7 interviuri cu graphic designeri, iar mai jos vă las cu povestea lui Milton Glaser, de unde am învățat cum poți scoate un cal dintr-o geantă, folosindu-te de un creion și de ce o convingere e finalul observației și înțelegerii.

Răzbunarea QR code-urilor

După ce au intrat în derizoriu o perioadă, QR code-urile - acele pattern-uri pătrate în culori alb-negru pe care le scanăm pentru a accesa un site - își trăiesc celebritatea în pandemie. Deoarece evităm să mai atingem ceva, QR code-urilor au înlocuit meniurile de restaurant, autorizarea plăților contactless, și chiar pot arăta dovada că purtătorul nu are COVID-19, astfel că poate merge la birou, să intre într-o clădire sau să urce într-un avion. QR code-urile sunt precum codurile de bare de la produsele din magazin, doar că informația nu o stochează în linii, ci în pătrate. Primul cod de bare a fost patentat în 1952, iar peste 20 de ani, un inginer de la IBM a dezvoltat standardizarea produselor din magazine prin codurile de bare. Până la apariția QR code-urilor a mai durat vreo 30 de ani, când un subsidiar al Toyota a dezvoltat acest tip de coduri pentru a urmări părțile de mașină pe linia de asamblare. Astăzi, QR code-urilor își trăiesc succesul în China - în 2017, peste 65% din populație le foloseau pentru a-și plăti abonamentul la telefonia mobilă.

Email-uri inutile

Nu apăsa send! Climatologii spun că „email-urile inutile” cauzează 0.1% din totalitatea emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin urmare, oprește-te să răspunzi „Cu drag” la un mail de „Mulțumesc”. Și nu, call-urile video nu sunt o soluție. Microsoft este însă de altă părere. Compania a lansat recent un instrument de măsurare a productivității angajatului, care ia în calcul numărul de mail-uri trimise într-o zi, cât de activ ești în chat-ul intern, la câte call-uri participi și dacă folosești camera. Criticii strigă deja că miroase a supraveghere ilegală. Cât despre call-urile virtuale, există deja un AI care ne poate ajuta să le facem mai eficiente.  

Când ai „mai multe cuvinte pe limbă”

Cei de la Oxford Dictionaries nu au putut să aleagă doar un cuvânt, care să descrie anul 2020. Exact cum noi am trecut prin tot felul de emoții și trăiri în ultimele luni, Oxford Dictionaries au decis să publice o listă întreagă de cuvinte care să descrie acest an. Covid-19, Black Lives Matter, muncitori esențiali, impeachment, lockdown sau cancelled sunt printre cuvintele care au ajuns în listă. Pentru acasă, încercați să faceți o frază cu cel puțin 5 cuvinte din lista de mai jos.

A post shared by The Guardian (@guardian)

Lămâi publicitare

Oare cum va fi perioada post-pandemică, când vom lăsa măștile jos, vom ieși din case și vom lăsa ecranele de la laptopuri închise? Absolut și-a imaginat o astfel de lume și a transpus-o în reclama de mai jos.

#SocialLimes


Îți mulțumesc că ai citit până aici!
Sper că ai găsit informații interesante, care să te inspire în această perioadă. Iar dacă ți-a plăcut una anume, te încurajez să o trimiți și prietenilor, cu recomandarea de a se abona la newsletterul Social Lemons.

Până data viitoare, fiți buni cu cei din jur!

1 Comment
Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Weekly lemonade with fresh squeezed information on the creative industry.
Listen on
Substack App
RSS Feed
Appears in episode
Lemons
Recent Episodes
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons