Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Social Lemons #36
0:00
-6:06

Social Lemons #36

Românii - furioși și speriați

Incertitudinea este resimțită din ce în ce mai puternic de români. Se revine la o stare de furie și panică similară celei din lockdown, arată concluziile unei analize ale companiei de cercetare Reveal Research pentru lunile aprilie – august, extrase din cel mai recent studiu RomâniiAzi. Cercetarea mai arată că, în luna august, a crescut importanța relațiilor sociale de la 14% la 20%. În același timp, românii sunt tot mai furioși și speriați, fie că sunt din urban sau rural. Dacă pentru cei din mediul rural, stabilitatea este prioritatea numărul 1, cei din mediul urban caută schimbarea (38%) și armonia (30%). Vectorii schimbării sunt Single Millennials și Young Professionals. Asta înseamnă că ei își doresc să exploreze, să intre în contact cu ceea ce e nou, să își schimbe stilul de viață. Pe de altă parte, românii din mediul rural (și cei mai afectați de criză) au nevoie din partea brandurilor de stabilitate, pași mici, de lucruri bune făcute în timp. Produsele noi și campaniile motivaționale vor funcționa mai bine pentru cei din mediul urban, mai ales pentru tineri.

Consumatorul din Generația N

Până în martie, brandurile aveau de-a face cu o generație de clienți mereu conectată, nerăbdătoare și informată. Atunci când avea nevoie să afle despre un produs căutau pe net, citeau review-uri, se uitau la video-uri pe Youtube sau puneau întrebări pe social media. Odată cu pandemia, Generația C(onectată) a evoluat într-o nouă fază a consumerismului - Generația N. Această nouă generație este reprezentată de un consumator conectat, de voie sau de nevoie, iar deciziile sale sunt luate în funcție de emoții, factori de stres și consecințele pandemiei. Nu prea se știe multe despre consumatorul din Generația N. Brandurile și cei din marketing trebuie doar să-l observe în următoarea perioadă și să-i analizeze obiceiurile și preferințele de consum.

Noile comportamente de consum

Chiar dacă au abandonat majoritatea locurilor de consum, clienții în continuare trec pragurile supermarketurile. Compania de cercetare Ipsos a identificat 5 tipuri de consumatori în funcție de îngrijorările financiare și de sănătate ale acestora:

  • Freedom-focused consumers - reprezintă 10% din audiență. Sunt mai mult definiți de atitudinea „Vreau ca lucrurile să revină la normal”.

  • Easy accommodators - 25% dintre consumatori - sunt un pic îngrijorați față de COVID-19, dar mai îngrijorați de situația financiară

  • Unfazed normals sunt cam 17% dintre cumpărători. Aceste persoane sunt ușor îngrijorate de virus, dar au o siguranță financiară mai mare. Prin urmare, nu-și vor schimba comportamentul, dar se vor conforma la standardele societății, cum ar fi să poarte mască.

  • Struggling worriers - 21% - sunt îngrijorați de sănătatea lor în aceste vremuri și nu prea au economii pe care să se bazeze. E grupul cel mai afectat de creșterea prețurilor, care va alege produse mai ieftine pentru a se descurca cu cheltuielile lunare.

  • Shock-up savers - 19% - își fac mari griji de sănătatea lor, dar sunt și cei mai asigurați financiari, așadar își pot face stocuri, dacă e nevoie.

Plătiți pentru digital detox

Dacă un copac cade într-o pădure și nu e pe Instagram, putem considera că s-a întâmplat cu adevărat? Asta vrea să afle o companie din SUA și oferă 2000 de dolari pentru un american obosit de ecrane. Acesta trebuie să apese Log Out pe social media, să urce la volan și să petreacă 48 de ore în Parcul Național, pentru a se reconecta la natură. Și Facebook a zis că vrea plătească 200.000 - 400.000 de utilizatori să nu mai folosească platforma în săptămânile dinainte de alegerile din SUA, din noiembrie. Totul face parte din planul companiei să cerceteze modul în care social media influențează democrația. Utilizatorii înscriși în program vor putea să opteze pentru suma dorită - între 10-20 de dolari per săptămână. Rezultatele cercetării vor fi publicate abia la mijlocul anului viitor.

Când roboții se apucă de scris

Cei de la The Guardian au rugat un GPT-3 (OpenAI language generator), adică un robot cu inteligență artificială, să scrie un text despre cum și-a petrecut vacanța de vară. Nu a fost chiar asta tema! Robotul a primit un scurt paragraf cu instrucțiunea să scrie un text prin care să ne asigure că roboții vin în semn de pace „c-o năframă-n vârf de băț”. Ce a rezultat? O lecție despre cum să scriem texte clare, fraze succinte prin care să transmitem lucrurile esențiale. Cei de la The Guardian explică la final că articolul publicat a fost editat din mai multe variante de text. Totuși, au rămas destul de puțini pași până vor veni roboții să scrie comunicate de presă sau postări de social media în locul nostru.

Only one story away

Netflix a adunat până în această vară 193 mln de abonați din întreaga lume. Aproape 26 mln din aceștia au fost adăugați în primele șase luni ale anului -  de 2x mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În aceste zile, Netflix a lansat trailer-ul la adaptarea filmului „Rebecca”, iar CEO-ul companiei, Reed Hastings, își promovează cartea No Rules Rules, în care descrie cultura organizațională din companie. Acesta este sigur că Netflix va fi înlocuit la un moment dat de altceva, dar până atunci se luptă cu dorințele noastre de a citi o carte, de a naviga pe Youtube, de a socializa pe Facebook sau de a ieși în parc cu prietenii. Și pentru că orice luptă trebuie marcată, Netflix a lansat prima campanie de marketing, narată de actrița Ava DuVernay.

Reels vs. TikTok

Instagram a lansat acum câteva săptămâni propria variantă pentru TikTok. Criticii au sărit că e o clonă mai proastă pentru TikTok. Pentru brandurile de fashion și sport, Instagram Reels a însemnat o explozie de vizualizări și engagement. Consumatorii aka Gen Z au zis că sunt și ei ok cu Reels. 87% dintre ei sunt de acord că Instagram Reels e practic același lucru ca TikTok. Dacă TikTok va fi interzis în SUA, 61% dintre utilizatorii platformei spun că planifică să petreacă mai mult pe Instagram, iar 1 din 3 va folosi mai des Snapchat. Indiferent de platforma folosită, video-ul social pare să fie viitorul știrilor online. Tot mai multe publicații din afară adoptă video-urile în format scurt pentru a fi mai atractivi tinerilor sub-25 de ani. Atât timp cât nu pun în prim plan „capete zburătoare” din nave spațiale, suntem bine. 

Lămâi publicitare

În ediția de astăzi, vă recomand tot un spot de la Nike, din seria „Better”. Nu sunt o fană a brandului, doar că spotul de mai jos e unul mai special, pentru că vorbește despre relația dintre surori. Luni, 14 septembrie, e ziua surorii mele, iar lămâile publicitare de astăzi îi sunt dedicate ei, pentru că

We were born sisters, but we’ve become each other’s biggest allies”.

Art Safari

Astăzi începe Art Safari, iar eu m-am pregătit pentru această ediție de la Crăciunul de anul trecut, când mi-am luat bilete pentru turul de noapte. Vă încurajez și pe voi să mergeți, pentru că arta trebuie simțită și trăită în realitate, nu virtual. Dar, mai ales, arta și creatorii trebuie plătiți pentru munca pe care o fac. În plus, nu pierdeți expoziția Guerilla Girls, grupul care a militat pentru mai puține nuduri pe pereții din muzee și mai multe tablouri semnate de femei. Pentru că arta nu se rezumă doar la Monet, da Vinci, Rubens, van Gogh sau Brâncuși. Arta se conjugă la feminin, ca Artemisia Gentileschi, Georgia O’Keefe, Geta Brătescu, Louise Bourgeois sau Cecilia Storck.

Îți mulțumesc că ai citit până aici!

Dacă vrei să o faci pe sora mea fericită de ziua ei, recomandă prietenilor tăi să se aboneze la acest newsletter. Lămâile sociale cu informații din industria creativă ajung în inbox în fiecare săptămână!

Iar dacă ți-a plăcut această ediție și vrei să-mi spui, o poți face la adresa de mai jos.

0 Comments
Social Lemons
Social Lemons by Silvia Ursu
Weekly lemonade with fresh squeezed information on the creative industry.
Listen on
Substack App
RSS Feed
Appears in episode
Lemons
Recent Episodes
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons
  Lemons